Аз съм Творец!

“Аз съм творец! Да, аз съм Творец! Всички сме творци! На собствения ни живот. Но ни е страх да го признаем – пред себе си и пред света. Крием се зад схващането, че творци са само шепа богоизбрани хора, надарени с чудовищен талант и преминали през задълбочено обучение. Останалите сме обикновени хора, не сме творци!

Обаче вижте децата – те са творци във всичко, което правят! Докато рисуват с пастели стената, мажат пюре по пода, подстригват куклата или танцуват на звуците на пералнята. Творци са, нали? Велики при това! Тоест родили сме се творци, но после някой неусетно ни е отнел тази творческа сила и ни е направил обикновени? Или пък не? Дали ние сами не сме се отказали от творчеството?

Всъщност достигнах да прозрението, че аз се отказах от творчеството в мига, в който повярвах, че животът е скапан, че е оскъден, недостатъчен, че никога няма достатъчно – време, пари, ресурси, любов, живот. Животът, белязан от недоимъка убива творчеството. Клариса Пинкола Естес в “Бягащата с вълци” пише “Творчеството вирее в изобилието, в безкрайното разнообразие”. Обаче ние сякаш нямаме очи за изобилието. И за себе си открих, че го има и “the other way around” – че ако си позволим творчеството животът ни започва да се препълва от изобилие, започваме да го забелязваме. Прекарайте няколко дни в калиграфия и вижте как след това докато крачите по тротоара изведнъж забелязвате тичинките на пробило бетона цвете, забелязвате извивките на клона и гънките на листото. Или танцувайте до несвяст и след това забележете как виждате танца в подухвания от вятъра боклук на земята, в стичащите се по стъклото капки, в движението на водата…
Когато допуснем творчеството в живота си, ние отваряме очите си за изобилието. Творческият живот е живот управляван повече от любопитството, от вдъхновението и жаждата, отколкото от страха. Живот, който позволява на пламъчето в нас да се разгори в буен огън.  

Затова създадох Потока – защото искам да творим Живота си заедно! “

Деница Илчева, Откъс от откриването на Фондация “Потока”, състояло се на 9ти май 2016г

Присъедини се към програмата на Потока “Аз творя Живота си”! Безплатно е! Виж повече!

БУТОН_творя