Танцова практика “Потока на танца”

baner-tanci
Свобода, танц, потапяне в себе си…

Основната цел на практиката е да осъзнаем през телата си двата типа движение – движението, инициирано от ума, когато изпълняваме конкретни стъпки, хореографии, с определена техника на изпълнение и движението, при което импулсът идва от тялото в следствие на преживяването на дадена емоция, като танцът се явява телесният отклик на тази емоция.

Първата част представлява водена от мен практика, в която започваме с обща загрявка на тялото, упражнения за гъвкавост, за граундинг, координация и баланс. Работим с различни части от тялото и посредством танцови движения раздвижваме потока на енергията.
Понякога разучаваме някои лесни стъпки и кратки хореографии, като целта не е да се овладее хореография, а да се почувства характера на танца. Стъпките не са важни, а това, което усещаме, докато танцуваме, разговора, който се случва вътре в нас. Наблюдаваме как се чувстваме в различните видове движения, изследваме къде имаме съпротива към движението, която ограничава размаха ни. Смеем се и щуреем.

Във втората част на практиката, когато вече сме енергизирали и задвижили телата си, се впускаме в 30-минутна танцова медитация, при която всеки е сам със себе си, със затворени очи. Музиката ни води на едно пътешествие, в което всеки има възможността да изследва и изразява в свободен танц своя вътрешен свят. Танцовата медитация ни дава пространство за втория тип движение, това, което не е инициирано от ума, а от вътрешния импулс на тялото да разкаже бушуващите в него емоции. Танцовата медитация е средство да си позволим свободно, без страх и задръжки, да изразим себе си. Чрез свободен танц.

Групата не изисква някакви предварителни танцови умения, напротив. Опитът ми дотук показва, че именно хората, които никога не са се занимавали с танци, успяват много по-лесно да се свържат с тялото си и да си позволят да танцуват свободно.
Ще съм щастлива да споделя с вас това танцово преживяване и заедно да създадем едно пространство, в което да усещаме свобода и сигурност да позволим на душите ни да се изразят чрез движението на тялото в Потока на танца.
Информация за датите за провеждане на групите за Потока на танца можете да видите от меню Събития и на FB страницата на Потока.

Повече за мен и моята връзка с танца можете да прочетете тук
Деница Илчева